Dobit AIK banke duplirana

Bez autora
Jul 25 2012

AIK banka iz Niša objavila je rezultate poslovanja u prvih šest meseci, potvrdivši trend jačanja profitabilnosti koji je zabeležen i u prvom tromesečju. U prvih šest meseci prihod od kamata bio gotovo nepromenjen u odnosu na isti period protekle godine i iznosio je 6,35 milijardi dinara. Ipak, zahvaljujući značajnom smanjenju rashoda dobitak po osnovu kamata je porastao za 18,3 posto na 3,75 milijardi dinara. Prihod od naknada i provizija pao je za pet procenata na 481,5 miliona dinara, dok je dobitak iz ovog segmenta poslovanja bio manji za 9,7 posto i iznosio je 417,8 miliona dinara. Za razliku od prvih šest meseci prošle godine, usled naglog klizanja kursa dinara AIK banka je zabeležila rashode od kursnih razlika od skoro tri milijarde dinara. Neto rashodi po osnovu indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja ostali su stabilni na 2,4 milijarde dinara.

Dobit AIK banke dupliranaAIK banka iz Niša objavila je rezultate poslovanja u prvih šest meseci, potvrdivši trend jačanja profitabilnosti koji je zabeležen i u prvom tromesečju.

U saopštenju banke se navodi da je u prvih šest meseci prihod od kamata bio gotovo nepromenjen u odnosu na isti period protekle godine i iznosio je 6,35 milijardi dinara. Ipak, zahvaljujući značajnom smanjenju rashoda dobitak po osnovu kamata je porastao za 18,3 posto na 3,75 milijardi dinara.

Prihod od naknada i provizija pao je za pet procenata na 481,5 miliona dinara, dok je dobitak iz ovog segmenta poslovanja bio manji za 9,7 posto i iznosio je 417,8 miliona dinara.

Za razliku od prvih šest meseci prošle godine, usled naglog klizanja kursa dinara AIK banka je zabeležila rashode od kursnih razlika od skoro tri milijarde dinara. Neto rashodi po osnovu indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja ostali su stabilni na 2,4 milijarde dinara.

Dobit AIK banke pre oporezivanja iznosila je dve milijarde dinara i bila je duplo veća u odnosu na isti period protekle godine.

Ranije je saopšteno da menadžment ove banke planira u tekućoj godini ostvarenje dobiti od 5,6 milijardi dinara.

Aktiva AIK-a na kraju juna iznosila je 152,1 milijardu dinara što je rast od 6,3 posto od početka godine.

Akcije ove banke okončale su danas trgovanje na Beogradskoj berzi na nivou od 1.369 dinara što odgovara tržišnoj kapitalizaciji ove banke od 12,1 milijarde dinara, odnosno 102,9 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik